Infektivni otpad

Tretman medicinskog otpada je domen kojem se u Republici Srbiji i uopšte zemljama centralne i istočne Evrope do skoro posvećivalo jako malo pažnje. Ipak u poslednjih nekoliko godina načinjeni su veliki pomaci u tom smislu.

Povezivanjem nekoliko bitnih zakona koji se odnose na opasan otpad i pokretanjem projekta Ministarstva zdravlja i Delegacije Evropske Komisije u Srbiji stvorena je izvanredna baza. Naime, projekat je obuhvatao ne samo isporuku opreme, već i visok nivo buđenja svesti i edukacije zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

Analizom stanja u većem broju evropskih zemalja ustanovljeno je da se adekvatnom segregacijom, sortiranjem i pakovanjem otpada opasan otpad u zdravstvenim ustanovama može da smanji na drastično manje mere. Dalje analize pokazuju da se preko 80% opasnog medicinskog otpada svrstava u kategoriju infektivnog, pa je iz istog razloga ovoj vrsti otpada ne zanemarujući ostale (komunalni, radioaktivni, hemijski, patološki i sl.) posvećena najveća pažnja.

Uloga "Medika-Projekt", zajedno sa "Getinge"-om bila je isporuka, montaža, testiranje i puštanje u rad opreme koja se koristi za tretman otpada. Na taj način isporučeno je ukupno 78 uređaja za dekontaminaciju medicinske opreme (po principu sterilizacije vodenom parom), zajedno sa 78 uređaja za mlevenje i širokim dijapazonom prateće opreme, u ukupno 72 zdravstvene ustanove u republici Srbiji.

Realizacijom pomenutog projekta, koji je vođen strogim pravilima Evropske Unije, "Medika-Projekt" je postala praktično jedini ozbiljan partner za isporuku i instalaciju predmetne opreme, kao i konsultantske usluge u širem području Balkana. U tom smislu, "Medika-Projekt" poseduje saradnju sa renomiranim evropskim kućama i u mogućnosti je da svojim klijentima ponudi:

  • Najširi opseg opreme za sterilizaciju sa pratećom opremom, proizvođača "Getinge" iz Švedske
  • Mašine za mlevenje proizvođača "Mercodor" i "Untha" iz Nemačke
  • Potrošni materijal za skupljanje otpada: kutije za oštre predmete i kutije za gabaritnije elemente proizvođača "AP Medical" iz Italije (po svim važećim standardima), kese za autoklaviranje domaće proizvodnje.
  • Višekratna sredstva za transport otpada: Transportne kante sa točkićima proizvođača "Contenur" iz Španije, kao i ručne prenosne kutije "AP Medical" iz Italije
  • Elementi za kontrolu kvaliteta dekontaminacije (sterilizacije), proizvođača "Steris – Albert Browne" iz Engleske
  • Rezervni delovi i potrošni materijal za ispravno funkcionisanje opreme.